B72 "Jacqueline-Denise"
Deze gerestaureerde visserssloep heeft een bewogen geschiedenis achter de rug.
De Jacqueline Denise is een houten vaartuig en werd in 1942 gebouwd op de werf "Borrey". Deze werf werd opgestart rond 1900 en was tussen 1937 en 1945 gelegen aan de "Opex" te Oostende. In 1947 werd de werf stopgezet.
Het vaartuig was oorspronkelijk eigendom van reder Charles Lenaers en behoorde tot de vissersvloot tot eind 1951, nadien werd het verkocht aan Dhr. Klaas uit Terneuzen. Na divers gebruik als pleziervaartuig en omwegen in Zeeuws-Vlaanderen haalde Peter Sabbe, voorzitter van Haven en Gebuurte, het vaartuig naar Blankenberge. Om dit waardevolle stuk maritiem erfgoed niet verloren te laten gaan, was het de bedoeling om, in samenspraak met het toenmalige stadsbestuur, deze te plaatsen aan de vuurtoren. De tand des tijds sloeg heviger toe dan voorzien en een veel grondiger restauratie was aan de orde. In het kader van het intereg III project werd het uiteindelijk gerestaureerd op de scheepswerf Jan Vandamme. Verheugend nieuws is dat het geen statisch model, maar terug een varend schip geworden is.
Het vaartuig heeft een lengte van 14.10m en een breedte van 3.60m. Oorspronkelijke bruto tonnage 12.01 en een hulpmotor van 34 pk. Er was geen stuurhuis voorzien doch later werd deze bijgeplaatst. Op het huidige gerestaureerde vaartuig werd teruggegrepen naar de oorspronkelijke versie en werd bijgevolg het stuurhuis weer weggelaten. Een moderne scheepsdiesel werd geplaatst als waarborg voor de veiligheid.
Er komen terug twee masten met giek en gaffel en de besturing gebeurt met de helmstok.
De garnaalboot behoort tot een van de enige overgebleven vaartuigen van de Belgische maritieme vloot en heeft bijgevolg een grote historische waarde. Het is een typische boot van tussen de twee oorlogen. De rompvorm, spanten, kiel, helling van de voorsteven zijn typisch voor deze periode. Dit type symboliseert de overgang van de zeevisserij met zeilen naar de gemotoriseerde vaartuigen.