Folklore
De havenfeesten kennen hun oorsprong bij de roots van Blankenberge, namelijk de visserij. Gezien de haven niet meer geschikt was om de nieuwere en grotere vissersvaartuigen toe te laten, verhuisde de vissersvloot noodgedwongen naar Zeebrugge. De vissersgemeenschap bleef uiteraard in Blankenberge, de visserij werd folklore.
Tijdens de feestelijkheden zijn de deelnemende folkloregroepen nog steeds uitgedost in de typische kledij uit de periode einde negentiende eeuw. De vissers met hun blauwe zeemansbroeken, een bazeron ofwel jumper, een halsdoek en een visserspet. De visserinnen in een rode rok met een schort ervoor. Een bloes met een sjaal over de schouders en de typische witte muts; een "puupemutsetje". Aan de “Vissersboog”, de toegang tot de havenfeesten zijn er diverse stands van de respectievelijke vissersverenigingen "De Vrye Visscherye", "Ebbe en Vloed", de "Scutelieden", de volksdansgroep "De Noordzeedansers", de visbakkers "VONA", de vissersfanfare "De Bremers" en de Sea-Scouts. Ook de badkarren zijn symbool voor de folklore.
Deze typische "Cabines Mobiles" die al van voor 1850 op ons strand te zien waren, staan op diverse locaties rond de haven geplaatst met melding van het feestprogramma.